Blauwe Steen
Belgische hardsteen, Belgische blauwsteen, Blauwsteen, blauwe hardsteen, Petit Granit, veel alternatieven om onze Belgische trots uit de Waalse groeven te benoemen.
Ontstaan van Blauwe steen
Blauwe steen of het blauwe goud is een sedimentatie van fossielen en andere natuurelementen, die zich 350 miljoen jaar geleden in de ondiepe subtropische zee bevond. Deze zee heeft zich langzamerhand teruggetrokken en zo zijn de groeven met deze duurzame tijdloze stenen ontstaan. De groeven zijn immens groot in oppervlakte en gaan ook zeer diep in de grond. De gebruikte lagen voor blauwe steen bevinden zich vanaf 75 tot 100m diepte. Deze zone in de grond bestaat uit een tiental 'banken' die op natuurlijke wijze opgedeeld zijn. Het lijkt op immense traptredes die volgens een hellingsgraad van 20% ontgonnen worden.
Ontginning van Blauwe steen
Een ontgonnen blok Blauwe steen weegt al snel 300 ton en dus onhandelbaar en onverplaatsbaar. Zo een blok wordt ter plaatse nogmaals opgedeeld in kleine blokken. Deze worden met zware tractoren naar de oppervlakte vervoerd om vervolgens te keuren.
Elke laag van de Blauwsteen groeve heeft zijn eigenschappen, sommige lagen zijn net interessant om te verzagen tot tegels of platen omdat er teveel koolstofaders in verweven zitten. Ontgonnen bokken die afgekeurd worden omwille van onvolmaaktheden of grillige vormen worden veelal verwerkt tot kiezelstenen. In totaal voldoet toch de helft van de ontgonnen Blauwsteen blokken niet aan de gestelde kwaliteitsnormen en worden deze dus verwerkt tot kiezels.
Met de andere helft worden wel mooie realisaties bereikt, denk maar aan het Jubelpark in Brussel. Onze Blauwe steen kent een grote aanhang van architecten. De stenen kunnen in veelvuldige afwerkingen gemaakt worden. Ze kunnen glanzend gemaakt worden, licht of donker verzoet maar ook grof of fijn gebouchardeerd.