Reinigen en onderhouden van cement-, silicoon-, en epoxyvoegen

 

Cement gebonden voegen

Dit voegmateriaal wordt overwegend voor het voegen van wanden en vloeren gebruikt. Zoals de benaming aanwijst, is het bindmiddel cement, een harde bouwstof, die echter niet zuurbestendig is. Niet enkel zuivere zuren, maar ook zuurhoudende reinigers, bestemd voor het verwijderen van kalkaanslag en urinesteen, kunnen cementvoegen beschadigen. Kunststofhoudende voegen (bv Weber Comfort of Flex voegen) bieden door hun geringe waterabsorptie een betere weerstand tegenover zuurhoudende reinigers, maar zijn ook niet volledig resistent. Hetzelfde geldt voor geïmpregneerde voegen.

De hierna volgende adviezen gelden niet voor intensief gebruikte oppervlakken, die voortdurend en sterk gereinigd moeten worden en daardoor een aangepast onderhoud vragen. Ook gelden ze niet voor voegwerk dat door een slechte verwerking een onvoldoende hechting heeft.

Onderhoudsreiniging: advies voor keramische tegels en hun voegwerk

Vermijd sterk zure reinigers en beperk het gebruik van mildzure producten zoals Lithofin KF badreiniger voor periodieke toepassing.

Belangrijk: de te reinigen vloer dient voorbevochtigd te worden, zodat de reiniger minder goed kan indringen in de voegen. Het product moet enkel het oppervlak reinigen.

Verdun Lithofin KF badreiniger naargelang de vervuiling (tot ca. 1:15) - meestal volstaat een geutje op een natte spons en spons daarmee de tegels af.

Ideaal zijn schrobsponzen die met hun harde zijde het werk vergemakkelijken.

Aansluitend de tegels goed afspoelen, tot er geen schuim meer zichtbaar is.

Advies: neutrale of alkalische reinigers zoals Lithofin KF Voegenreiniger tasten cementvoegen niet aan. Ze verwijderen geen kalkafzettingen, enkel algemene vettige vervuilingen en zijn daardoor aanbevolen voor de onderhoudsreiniging van tegelwerk in de keuken. Deze reiniging wordt vergemakkelijkt door een voorgaande impregnering van de voegen met Lithofin KF Voegenbescherming

 

Siliconenvoegen

Deze blijvend elastische voegen hebben een fungicide (schimmelwerende) eigenschap, zijn duurzaam en eenvoudig te reinigen. Voor het behoud van deze eigenschappen en om hygienische redenen is het aanbevolen om ze bij de onderhoudsreiniging met Lithofin KF badreiniger mee schoon te maken.

 

Epoxyvoegen

Deze volledig kunststofgebonden voegen zijn zeer duurzaam en zuurbestendig. Door de specifieke verwerking en de hogere kosten is deze voegtechniek veelal voorbehouden voor bepaalde toepassingen (zwembaden, natte ruimtes enz.) steeds vaker worden epoxyvoegen toegepast in douchecellen als bodem en wandvoegwerk. De reiniging van deze voegen kan met de hierboven vermelde producten.

 

Lees ook:

Voegselresten en voegselsluiers verwijderen