Betegeling in een zwembad

Keramische tegels in een zwembad plaatsen

In plaats van een folie of liner, RSV of pleister als bekleding kan u ook opteren voor mozaïek of keramische tegels in een zwembad.

Keramische tegels blijven een klassieker als zwembadbekleding. Belangrijk is dat u de juiste lijm en voegcement gebruikt voor een sterk en duurzaam zwembad.

Vereisten:

  • De tegellijm moet een hoge hechting hebben om de permanente waterdruk te weerstaan.
  • Het voegcement moet bestand zijn tegen verschillende chemicaliën in het water waaronder chloor.
  • Tenslotte moet het zwembad bestand zijn tegen grondige reiniging met een hogedruk reiniger, verschillende onderhoudsproducten en wisselende weersomstandigheden.

Ondergrond controleren

Indien het zwembad in beton gegoten is met een houten constructie moet deze eerst grondig afgespoten worden met een hogedrukreiniger om ontkistingsolie, cementmelk of curingsproducten te verwijderen.
Belangrijk is dat de ondergrond van zowel de vloer als wand waterdicht is. Ook de aansluiting van de vloer naar de wand moet ontkoppeld en waterdicht zijn.

Indien de dekvloer ongelijk en niet waterdicht is kan u deze uitvlakken met weberdry cem. Vlak oneffenheden van meer dan 5mm uit. Eventuele gaten kan u vullen met weberrep beton.

De aansluiting van de vloer naar wand kan u waterdicht maken met een zeer elastische cement laag Weberdry cemseal topflex.

zwembad waterdicht maken

Verlijmen van de tegels

Gebruik voor betegeling van een buitenzwembad steeds vorstvrije keramische tegels.

Verlijm de tegels met Webercol aquaflex. Dit is de meest geschikte tegellijm voor zwembaden.

Klop de tegels zorgvuldig aan om een goede hechting van de tegels op de ondergrond te bekomen. Laat na de plaatsing de lijm 24u drogen.

TIP Indien u mozaïek wilt verlijmen op net, gebruikt u Webercol plus comfort.

Bestel Webercol aquaflex
webercolor aquaflex

Voegen van de tegels

Privé zwembad

Verwijder de resterende lijm uit de voegen. Breng Webercolor premium aan met behulp van een rubberen voegspaan. Dit voegcement is geschikt voor zwembaden in privé gebruik.

Lees meer over hoe u uw tegels perfect voegt.

 

Bestel Webercolor premium voegcement
webercolor premium

Publiek zwembad

Omdat een publiek zwembad meer onderhevig is aan chemische producten zoals chloor gebruikt u best weberepox easy. Dit is een tweecomponenten voegsel dat het meest duurzame is voor intensief gebruik.

Per 25m2 voorziet u een verdelingsvoeg van min 5mm. In de hoeken en bij de aansluiting met de aanvoer of afvoer moet u een voeg voorzien van min. 5mm. Deze voegen vult u na het voegen op met siliconekit Weberseal S.

 

Bestel Weberepox easy voegsel
weber epox easy

Na het betegelen wacht u best 15 dagen vooraleer u het zwembad met water vult.

Plaatsen

plaatsen