Natuursteen strips plaatsen

Steenstrips of natuursteen-tegels geven uw gevel een originele toets. U kan deze rechtstreeks op de gevel bevestigen met tegellijm.

1 | Ondergrond voorbereiden

Zorg voor een propere, stofvrije en droge ondergrond. Schrob de gevel met een harde borstel en water. Of gebruik een hogedrukreiniger. Vergeet ook niet de mos begroeiing aan te pakken.

Ondergrond voorbereiden

2 | Grondlaag aanbrengen

Is de ondergrond poreus, bijvoorbeeld bij witte bepleistering, voorzie dan een primer of grondlaag zoals Weberprim tac. Indien de ondergrond een cement grijze laag is dient er geen primer aangebracht te worden. 

Bij bakstenen metselwerk is het aangeraden de ondergrond te egaliseren met een laag tegellijm. Als de laag uitgehard is kan men er rechtstreeks op verlijmen.

Weberprim tac
Grondlaag aanbrengen

3 | Maatprofielen plaatsen

Monteer aan weerszijden van de wand houten profielbalken en duid daarop de lagen aan van de steenstrips. Laat liefst een tiental centimeter tussen het einde van de wand en de profielen om makkelijker op de hoeken te kunnen werken.

Eén laag = hoogte steenstrip + voeg. 
Zijn de steenstrips 7cm hoog, en de voeg 1cm, dan is één laag op de maatprofielen 8cm.

Duid eerst de maten aan op 1 profiel. Neem deze maten over op een houten lat. Breng deze houten lat over naar het andere profiel. en teken de maten over te beginnen vanaf dezelfde hoogte als het eerste profiel. Op deze manier weet u zeker dat de rij steenstrips kaarsrecht zal zijn.

Natuurlijk past u de voegdikte aan, zodat u geen steenstrips in de hoogte op maat hoeft te slijpen om precies uit te komen.

TIP  U kan tegen de profielen een plank timmeren om deze goed recht te laten staan op de ondergrond. Met schoorlatten (die u ook met een plank ondersteunt) kan u de profielen loodrecht afstellen. Gebruik zware bouwblokken om de constructie vast te zetten.

Maatprofielen plaatsen

4 | Steenstrips verlijmen

Wij raden u de volgende tegellijmen aan:

Span een metselkoord tussen de twee profielen en strijk met de getande lijmkam een laag lijm op het oppervlak van ongeveer een halve centimeter dik.

Nu kan je eerste laag steenstrips plaatsen.

Begin met het plaatsen van de hoekstrip. Let op: meestal bestaat de hoek uit een lange zijde en een korte zijde. Bij de volgende laag hoef je dan alleen de hoekstrip om te draaien om het juiste verband te creëren.

Druk de strips met een schuivende beweging in de lijm.

Hou rekening met het metselkoord en hou telkens evenveel voegafstand tussen opeenvolgende strips (bijvoorbeeld de breedte van je timmermanspotlood).

Is de eerste rij af, dan zet je het metselkoord een maatstreep hoger op de profielen en begin je aan de volgende laag.

Werk op deze manier de rest van de gevel af.

5 | Steenstrips voegen

Wacht dan eerst tot de lijm helemaal is opgedroogd en werk dan de voegen af met voegmiddel naar keuze. Wij raden u de volgende voegsels aan:

Besteed ten slotte de nodige aandacht aan het dichten van de aansluitingen met ramen en deuren. Dit kan met siliconen voor natuursteen zoals de Weberseal N

 

Bent u na het lezen van deze instructies enthousiast over natuursteen gevel strips? Ontdek dan op onderstaan de knop alle natuursteen strips in ons assortiment

Ontdek alle natuursteen strips

Plaatsen

plaatsen