Bespaar op plaatsingskosten met Webercol XXL.

Geen ontkoppelingsmat meer nodig!

Onze partner Weber lanceert een nieuwe toepassing voor Webercol XXL. Bespaar tijd en geld door te verlijmen met Webercol XXL. U hoeft bij betegelen op vloerverwarming nu geen ontkoppelingsmat meer te gebruiken.

Voordelen

 • Win tijd, ontkoppeling is overbodig
 • Super flexibel: geen risico op barsten
 • Voor het plaatsen van XL- en XXL-tegels
 • Plaatsing van tegels op beloopbare verse cementdekvloer
 • Voor harsgebonden- en composiettegels en keramische tegels met glasvezelnet
Meer info over Webercol XXL
Webercol XXL

Toepassingsdomeinen

 • plaatsen van tegels en natuursteen met alle porositeit, van kleine tot super grote formaten, op muren en vloeren binnen en buiten, bij nieuwbouw en renovatie
 • speciaal ontwikkeld voor het plaatsen van harsgebonden tegels en dunne keramieken tegels met zeer groot formaat
 • bijzonder geschikt voor het plaatsen van tegels in lokalen met zwaar verkeer (magazijnen, supermarkten,...), op gevels en op buitengevelisolatiesystemen (ETIC's)
 • geschikt voor het opvangen van spanningen bij het plaatsen van tegels in verband op vloerverwarming, waardoor het plaatsen van een ontkoppelingsmat overbodig wordt

Gebruik webercol XXL niet

 • op muren bedekt met een dunne uitvlaklaag (< 3 mm), op speciale ondergronden (metaal, polyester,...), op weinig cohesieve ondergronden of op betonplaat met curing compound
 • in zwembaden

Waar moet ik op letten wanneer ik wil plaatsen op vloerverwarming?

Thermische spanningen

De meeste tegels zijn geschikt om op vloerverwarming te plaatsen, maar er dient een correcte ondergrond te zijn. Omdat bij vloerverwarming de thermische spanningen groter zijn, is het aangeraden om rekening te houden met enkele richtlijnen bij het plaatsen. Op die manier voorkomt u het loskomen van de tegel en vermijdt u ongewenste scheurtjes in het tegelwerk.

Keuzegids van de tegellijmen

Afhankelijk van de soort ondergrond (anhydriet of cementgebonden dekvloer) en type vloerverwarming (electrisch of warm water) past u de soort tegellijm aan. Op de website van Weber kan u de keuzegids van de tegellijmen; een overzicht van de verschillende ondergronden en bijhorende tegellijmen; downloaden in de Weber gids 2023. Voor de voegcementen kan u best kiezen voor het "flexibele" type. Ook hiervan kan u in de Weber gids 2023 de keuzegids van de tegelvoegen raadplegen.

vloerverwarming

Uitzettingsvoegen bij vloerverwarming

Bij oppervlaktes groter dan 40m² met overspanningen langer dan 8 lm dient u uitzettingsvoegen te voorzien. Hiervoor kan u met fijne profielen werken in de kleur van de vloer of met de bijpassende silicone. Uitzettingsvoegen van de chape dient u te herhalen in de ontkoppelingsmat en het tegelwerk. Een ontkoppelingsmat gebruikt u best bij alle vloeren die niet in een rasterpatroon geplaatst worden zoals bijvoorbeeld houtimitaties en de XL-formaten. 

Opwarmings- en afkoelingscyclus

De vloerverwarming moet minstens twee dagen uitgeschakeld zijn vóór de plaatsing van de dekvloer. Nadien moeten cementgebonden dekvloeren minstens 3 weken drogen vóór de plaatsing van de tegels. Volg bij anhydriete dekvloeren de voorschriften van de leverancier en de geldende normen.

Bij het opwarmen en afkoelen van de vloerverwarming gaat u best gradueel te werk (5 °C per dag). Een te bruusk temperatuurverschil kan nadelige gevolgen hebben voor uw tegelwerk. Het is ook aangewezen om de vloerverwarming, vóór het aanbrengen van de tegels, reeds een eerste maal een opwarmings- en afkoelingscyclus te laten doorlopen.

Tip: Houd steeds rekening met de opstartprocedure van de leverancier van uw vloerverwarming.

Plaatsen

plaatsen