Wandtegel of faience plaatsen en voegen

Wandtegels plaatsen kan in zowat het hele huis: in de keuken, op een werkblad, rond de gootsteen of in de badkamer, rond de lavabo of de douche, rond een schoorsteen, Dankzij onze tips, aangevuld met een minimum aan gereedschap en techniek, wordt u een echte tegelzetter!

Specifieke muurtegels worden faiences genoemd. Ze bestaan uit een "biscuit" en een vrij dunne emaillaag.

1 | Voorbereiding muur

Eerst moet de te betegelen muur voorbereid worden. Die moet schoon, droog en vlak zijn. Dicht eerst alle gaten en effen het oppervlak desnoods door het te schuren. Neem zorgvuldig het stof af van de muren vooraleer u gaat betegelen. Teken dan de te betegelen oppervlakte af op de muur: dit is een onmisbare stap met het oog op evenwicht en symmetrie. Begin met de onderste lijn die perfect horizontaal moet zijn. Duid op de horizontale lijn aan over welke breedte u de tegels zult plaatsen. Bereken de breedte van de tegels zó dat u met volledige tegels kunt werken. Trek op basis van deze markering een loodlijn.

voorbereiden muur

2 | Tegels plaatsen

Begin met de onderste tegel en houdt rekening met de horizontale en verticale lijnen die uitgezet zijn. Breng de tegels één voor één aan en veeg lijmvlekken op de muur waar geen tegels komen meteen weg. Controleer met een schietlood of alle tegels en voegen mooi recht staan. Voor het versnijden gebruikt u een tegelsnijder of desnoods een slijpschijf. Vooraleer u de tegel lijmt, controleert u nogmaals of hij de gewenste afmetingen heeft.

tegels plaatsen wand muur

3 | Tegels voegen

Maak de tegels en de voegen goed nat en breng het voegmiddel aan door middel van een voegspaan. Strijk altijd diagonaal over de voegen en ga kruiselings te werk. Controleer of alle voegen gelijkmatig gedicht zijn, een voeg die niet helemaal dicht is, heeft rampzalige gevolgen: het vocht dringt in de muur en de tegels kunnen loskomen. Maak de tegels herhaaldelijk schoon met een vochtige spons. Haal de spons diagonaal over de voegen.

Bekijk alle voegmiddel
tegels voegen

Rondingen maken

Het versnijden kan hier enkel en alleen manueel gebeuren. Maak een patroon in karton dat u met een potlood of viltstift op de rug van de te versnijden tegel aanbrengt. Bewerk deze lijn met een scherpe kraspunt zodat de tegel daar zwakker wordt. Knabbel het te verwijderen stuk beetje per beetje af met een papegaaibektang tot u aan de potloodlijn komt.

Rondingen maken

Een opening maken om een buis door te laten

Teken op de muur af waar de tegel én waar de opening moet komen. Tel voor die laatste enkele millimeter speling bij. Houdt enerzijds rekening met de afstand van de buis ten opzichte van de vloer en de muur anderzijds de afstand van de buis ten opzichte van de andere tegels en uiteraard, de diameter van de buis. Teken de gewenste cirkel op de tegel(s) die u moet versnijden.

Plaats de tegel op een stuk hout waarop hij niet kan bewegen. Met een boor voor tegels of een diamantboor maakt u tegen lage snelheid gaten langsheen de tekening tot het te verwijderen gedeelte er met een lichte tik uitvalt. Werk af door de snijranden af te vijlen.

Opening maken

Een gebroken tegel vervangen

Wanneer u tegels koopt, denk er dan aan altijd iets meer te kopen dan u nodig hebt. Het kan gebeuren dat, wanneer u er later één moet vervangen, uw type niet meer in de handel is. Er kunnen ook wel enkele breken of beschadigd worden bij de plaatsing.

Draag dikke handschoenen en een beschermingsbril tegen splinters en gruis. Krab de voegen rond de tegel uit. Maak een insnijding in de tegel die u moet vervangen of breek hem door zachtjes met een hamer en een spijker of een schroevendraaier in het centrum te kloppen. U kan er ook een aantal gaten in boren.

Vertrekkend van de opening in het centrum maakt u de tegel in kleine delen los. Gebruik hiervoor een schroevendraaier of een oud mes. Krab de lijm weg. Kleef de nieuwe tegel vast en vergewis u ervan dat hij recht staat ten opzichte van de andere. Maak hiervoor gebruik van voegkruisjes.

Een praktische tip

Meng bij de plaatsing de tegels van verschillende pakken om eventuele kleurschakeringen op te vangen.

gebroken tegel vervangen

Plaatsen

plaatsen