Een trapje hoger in natuursteen

Een trap in natuursteen is een duurzame keuze, geeft karakter aan een interieur en biedt bovendien een belangrijke meerwaarde aan de woning. Natuursteen is altijd uniek, geen twee trappen zijn hetzelfde.

Plaatsing van een trap in natuursteen

Trappen in natuursteen worden steeds geplaatst op een betontrap, bestaande uit afzonderlijke treden. De treden worden standaard voorgeschreven in 3cm dik, tegentreden in 2cm. Alle traptreden krijgen uiteraard een chanfrein ('gebroken kantje') van 3mm. De treden worden steeds vol in de mortel geplaatst. Om verkleuring te vermijden wordt voor de mortel wit zand en wit cement gebruikt omdat daar geen onzuiverheden in zitten.

Waarop letten bij het kiezen van een trap in natuursteen?

We introduceren u graag in de wereld van trappen in natuursteen. Welke mogelijkheden zijn er? Welke keuzes moet u maken? In dit trappendossier overlopen we vijf hoofdtopics: plinten, speciale begintreden, antislipafwerking, beloopbaarheid en trapneuzen.

 

trap natuursteen

1. Welke plinten kiezen?

Voor de afwerking van de trap tegen de muur kan u kiezen voor plinten in trapvorm of schuin doorlopende plinten. De gradinplint of plint in trapvorm volgt de vorm van de treden en tegentreden. Een schuin doorlopende plint volgt de helling van de trap. De kleine gradinplinten zijn de meest courante afwerking.

plint trap

2. Trap met allure: speciale begintreden

Vooral in klassieke interieurs wordt vaak een speciale begintrede met een ronde kop geïntegreerd. Het is ook mogelijk om een begintrede met rechte kop te kiezen. Deze speciale afwerkingen bevinden zich in de hogere prijsklasse.

afgeronde trede

3. Slipgevaar vermijden: anti slip afwerkingen

Trappen voor de projectmarkt, bijvoorbeeld in kantoorgebouwen, ziekenhuizen, openbare gebouwen,....krijgen meestal een antislip afwerking.

Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Het voorzien van 3 doorlopende antislip groeven.
  • Het aanbrengen van een gezandstraalde antislipstrook.
  • Een zware antislipstrook in carborundum.
ant-slip groeven trap

4. Goede beloopbaarheid

Een rechte trap die ingesloten zit tussen twee muren of aan één zijde open is krijgt rechte treden. Voor een draaitrap is er meestal een combinatie nodig tussen rechte treden en verdreven treden. Het is een uitdaging om bij een draaitrap een optimale beloopbaarheid te vinden. De looplijn is een denkbeeldige lijn waarop de gebruiker de trap zal belopen, dat is de meest ergonomische manier om de trap te gebruiken. Om een perfecte looplijn te creëren wordt rekening gehouden met een correcte afstand van trede tot trede en een juiste verhouding tussen de aan- en optrede. In deze fase komt de ervaring en kunde van specialisten goed van pas.

trap zwart

5. Welke afwerking voor de trapneuzen?

De neus van de traptreden kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Alles hangt af van de persoonlijke smaak en interieurstijl. De traditionele afwerking is de rechte neus met een oversteek. De ronde neusafwerking wordt vaker toegepast in de landelijke stijl.

  • rechte neusafwerking
  • kwartronde neusafwerking
  • halfronde neusafwerking
trapneuzen

Stonite: duurzaam en sterk

Stonite is een licht, dun en natuurlijk product. Het is ecologisch verantwoord en gebruikt kwalitatief Portland wit cement als bindmiddel. De tegels worden gekalibreerd en zijn perfect afgewerkt met een chanfrain en verzoet oppervlak. Het basismateriaal voor Stonite is sterk en biedt een hoge weerstand tegen warmte en krassen. Stonite biedt zes standaardkleuren: ivoor, alugrijs, arduingrijs, crema, granietgrijs en porfido.

stonite

Kom langs. We helpen u graag een trapje hoger in natuursteen

Elke trap is anders, elk project is anders. Voor een goed advies één gouden raad. Kom langs in onze toonzaal in Bornem. Breng uw plan mee en we bezorgen u graag onze beste voorwaarden voor uw nieuwe trapbekleding in natuursteen of composiet.

Kom langs in onze toonzaal