Slijtgraadcategorieën PEI-waarde

5 slijtklassen

Verglaasde keramische tegels worden qua sterkte ingedeeld in slijtgraadcategorieën. In functie van de ruimte en het gebruik dient u te kiezen voor een tegel met een geschikte slijtklasse.

De vijf slijtklassen, opgenomen in de Europese norm EN 14411, hebben enkel betrekking op geglazuurde of geëmailleerde keramische tegels.

  • PEI V (PEI 5): sterkste klasse. Geschikt voor zwaar intensief gebruik. Winkels en toonzalen, openbare gebouwen...
  • PEI IV (PEI 4): goede slijtklasse. Geschikt voor gemiddeld intensief gebruik. Inkomruimte,keuken, leefruimte... 
  • PEI III (PEI 3): gemiddelde klasse. Geschikt voor matig gebruik in plaatsen met weinig krassend vuil. Badkamer, leefruimte, slaapkamers...
  • PEI II (PEI 2): lagere sterkteklasse.
  • PEI I (PEI 1): zwakste categorie. Niet voor bevloering geschikt, enkel wandgebruik.

Deze slijtklasses zijn geldig bij normale omstandigheden. De vloeren dienen beschermd te worden tegen inlopen van krassend vuil door vuilvangers zoals matten en roosters bij de ingangen van gebouwen.

In gevallen waar verglaasde (geglazuurde) keramische tegels niet geschikt zijn vanwege zeer zwaar verkeer en ook vanwege het niet kunnen vermijden van krassend vuil, kunnen niet verglaasde keramische tegels worden gebruikt. Deze tegels worden in het algemeen ook aangeduid als PEI V (PEI 5)

Wenst u meer info over de verschillende slijtklassen? Of heeft u andere tegelvragen? Onze tegeladviseurs beantwoorden u graag!

Contacteer ons voor meer info