Wat is een Romeins verband vloer

Een Romeins verband bekomt u door verschillende formaten tegels van eenzelfde kleur of steensoort in een bepaald patroon op uw vloer te leggen.

Een Romeins verband lijkt ingewikkeld maar niets is minder waar. Met onze handige tips & trics en de onderstaande beschikbare legpatronen geeft u uw interieur in geen tijd een rustieke uitstraling.

Verschil tussen wildverband en Romeins verband

Wildverband

Bij de plaatsing van een wildverband wordt gewerkt met één steensoort. Rechthoekige tegels worden naast elkaar geplaatst waarbij de voegen van de rijen erboven en eronder niet op eenzelfde lijn liggen. Hierbij heb je minder snijverlies dan bij Romeins verband vloer. Parkettegels worden ook meestal in wildverband geplaatst. Wanneer in wildverband tegels van verschillende formaten worden gebruikt wordt dat banen verband genoemd.

Romeins verband

Bij de plaatsing van een Romeins verband vloer wordt er in tegenstelling tot een wildverband een vaste combinatie gevolgd. Vierkante tegels worden afgewisseld met rechthoekige volgens een vast stramien. Indien u het patroon niet volgt sluiten de tegels niet mooi op elkaar aan, komt u tegels tekort of heeft u een overschot aan bepaalde formaten.

Welk legpatroon u best kiest hangt af van de grootte van de te betegelen ruimte en het formaat van de tegel die u verkiest.

Plaatsen van Romeins verband vloer

Het plaatsen een Romeins verband gebeurt altijd via een vast patroon. Om een mooi resultaat te bekomen is het belangrijk om het patroon steeds te volgen. Afhankelijk van de grootte van het oppervlak, de grootte van de tegels en het soort materiaal kiest u een aangepast Romeins verband.

Voordat u start met het plaatsen van de vloertegels in Romeins verband, denkt u best even na over het patroon en het soort materiaal. Een goede voorbereiding is een must. Start met bijvoorbeeld de tegels in het gekozen patroon op de vloer te leggen vooraleer u met definitief verlijmen begint.

Bekijk alle Romeins verband legpatronen voor natuursteen of keramische tegels

Plaatsen

plaatsen